Gheorghe Telipiz
architect
0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Dumneavoastră vedeți blocul locativ cu 9 etaje în spatele acestui Centru comercial în construcție ? Iată-l că este !!!

Începeți să citiți

Dumneavoastră vedeți blocul locativ cu 9 etaje în spatele acestui Centru comercial în construcție?    Iată-l că este !!!

 

Da, faptul că blocul aproape că nu se mai vede este ușor de observat, însă cum de proiectanții acestui Centru comercial, care se construiește pe bd. Dacia, în vecinătatea magazinului „Budapest”, nu și-au dat seama de acest lucru? Cui trebuie adresată această întrebare?

Autorii proiectului sunt:

Arhitect – Pavel Oală

Inginer –Vitalie Zdrobău

de la compania „Arhicubix”.

Aceeași întrebare poate fi adresată și celor care au semnat schițele, în calitate de arhitecți verificatori.

Aceste persoane – autorii și verificatorii proiectului – sunt, de fapt, principalii responsabili nu doar din punct de vedere moral, ci și juridic.

Bloc de 9 etaje cu înălțimea de 2,7 m x 9 = 27 m.

Centru comercial cu înălțimea etajelor de 4,5-5 m = 25 m.

Oare chiar nimeni nu și-a dat seama că o construcție atât de înaltă, ridicată la o distanță de doar 12 metri de blocul locativ, îl va acoperi în totalitate?

În astfel de blocuri, construite cu 40-50 de ani în urmă, sunt și apartamente unilaterale, ceea ce înseamnă că locatarii acestora nu vor mai beneficia niciodată de cele 2 ore de lumină solară prescrise de standarde.

„Și ce dacă?” s-au întrebat probabil tinerii autori ai proiectului… Oamenii din aceste blocuri și-au trăit deja viețile și au văzut lumea, ce dacă acum nu vor mai putea admira, pentru tot restul vieții, decât pereții Centrului comercial?...

Eu cred că astfel de proiecte sunt „crime” împotriva oamenilor și trebuie să fie pedepsite. Autorii proiectului primesc certificate de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, care le poate și anula, în special certificatele arhitecților și verificatorilor de proiecte.

Noi suntem obligați să obținem, pe schițele noastre, semnătura arhitectului-șef al orașului Chișinău, la Direcția generală arhitectură, iar schițele se execută pe baza certificatului de urbanism, eliberat de aceste servicii.

Oare pentru acest Centru comercial a fost eliberat un certificat pentru un număr atât de mare de etaje și nimeni nu a observat, la coordonarea Planului general al obiectului și fațadelor, că acolo vor fi încălcate toate normele?

Nu voi afirma că „doar banii sunt de vină”, însă ce altă explicație poate apărea în mintea specialiștilor și locuitorilor orașului, care văd astfel de încălcări flagrante?

Locatarii blocului au încercat, probabil, să se opună, însă marile posibilități financiare înving în fața oamenilor mici și răzlețiți, cu „ambițiile lor nerușinate de a privi spre minunățiile lumii prin ferestrele casei lor”. 

Consider că beneficiarii Centrului comercial „Status Stroy” trebuie să răscumpere toate apartamentele care dau cu geamurile spre pereții lor și să le ofere, preferabil, autorilor proiectului, pentru ca aceia să contemple „frumoasele răsărituri”.Dacă vor putea, desigur. 

 

 

 

Voi încerca să trimit acest articol ca demers către Primărie, pentru a primi răspuns la următoarele întrebări:

1.     Prezentarea copiei Certificatului de urbanism, a numărului și datei eliberării acestuia.

2.     Care dintre arhitecții-șefi a semnat Planul general și fațadele obiectului?

3.     Cine este verificatorul de proiect la secțiunea „Arhitectura”?

4.     Au existat adresări către Primărie sau instanțele de judecată din partea locatarilor blocului nr. 14 și care a fost reacția Primăriei la aceste adresări?

De asemenea, voi încerca să postez ulterior pe site și răspunsul oficial al Primăriei, dacă voi primi unul. Chișinăul și chișinăuienii trebuie să își cunoască „eroii”.